Tekstil üretiminde sentetik liflerin payı önemli derecede artmış olsa da, günümüzde hâlâ %50’nin üzerinde bir oranla selülozik lifler kullanılmaktadır. Tüm tekstillerin yaklaşık %5’i beyaz, %5’i renkli dokunmuş, -20’si baskılı ve %70-75’i düz boyalı mamullerden oluşmaktadır. Dolayısı ile renklendirme işlemi tekstil terbiye prosesleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bilindiği gibi çok renkli bir pamuklu gömleklik kumaş üretimi istenildiğinde, normalde iplik boyama yapılmakta ve daha sonra bu renkli iplikler kullanılarak desene uygun şekilde kumaş üretilmektedir. Örneğin 3 renkli bir kumaş üretilmek istenildiğinde, 3 ayrı banyoda iplik boyama işlemi yapılmakta ve her seferinde su, kimyasal ve enerji tüketimi söz konusu olmaktadır. Bu proje kapsamında ise pamuk ipliklerine çeşitli ön işlemler (katyonikleştirme veya oksidatif ön işlem) uygulayarak liflerin boyarmaddelere karşı affinitelerini ve boyanma özelliklerini değiştirmek, böylece çeşitli boyalara karşı farklı affiniteye sahip ipliklerden kumaş ürettikten sonra tek bir banyoda boyama işlemiyle çok renkli kumaş elde etmek üzerinde çalışılacaktır. Bu amaçla, çeşitli boyalara karşı affinitesi değiştirilmiş pamuk iplikleri üretilecek ve firma bu ipliklerden üretip belli miktarda stokladığında gelen siparişe göre uygun ipliklerden desene göre kumaşı üretip tek banyoda çok renkli kumaş elde edebilecektir ki; bu durum multicolor efektine sahip ürün eldesinin yanı sıra önemli ekonomik kazanımları da beraberinde getirecektir. Ancak burada şunun altını çizmek gerekir ki; söz konusu proje ile hedeflenen işletmenin ipliği boyalı kumaş üretiminin tamamının değil bir kısmının bu yeni tek banyolu prosesle gerçekleştirilmesidir. Ayrıca tek banyoda boyanarak multicolor efekt ve antibakteriyel özellik elde edilmiş yeni bir ürün grubu oluşturmaktır.
Projenin asıl konusu pamuk liflerine kimyasal modifikasyon uygulayarak “differential dyeing” tekniğiyle boyama sonrası multicolor efekt eldesi olmakla birlikte, liflerin kimyasal modifikasyonunda kullanılacak maddeye bağlı olarak antibakteriyellik gibi yan özellikler de elde edilebilecektir. Katyonikleştirme işlemi için maliyeti düşük çeşitli reaktif gruplara sahip (epoksi, aktif halojen, etoksilat veya amino) kuaterner katyonik maddeler veya aminler kullanılabilmektedir. Maliyeti düşük ve dolayısı ile seri üretimde kullanılabilirliğinin önünde bu açıdan bir engel olmayan bu maddeler kullanıldığında, sadece multicolor efektine sahip ürün elde edilecektir. Aynı zamanda antibakteriyellik fonksiyonelliğine sahip kumaş üretimi için ise, katyonikleştirme işleminde kitosan kullanımı üzerinde çalışılacaktır. Kitosan bilindiği gibi maliyeti yüksek bir üründür, ancak bu hem multicolor efektine hem antibakteriyellik fonksiyonelliğine sahip pamuklu gömleklik kumaş üretmek için kullanılacağından elde edilecek ürünün katma değeri yüksek bir ürün olacağı dikkate alındığında, söz konusu maliyeti karşılayabilecek nitelikte niş bir ürün elde edileceği söylenebilir.
Proje kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalar sonucunda 2 farklı özelliğe sahip pamuklu gömleklik kumaş eldesi sağlanmış olacaktır. Bunlar;
- multicolor efektine sahip gömleklik kumaş ile
- multicolor efektine ve antibakteriyel özelliğe sahip gömleklik kumaş
şeklindedir.