Mikrobiyal eksopolisakkaritlerden biri olan gellan gam, aerobik fermantasyon ile karbon kaynağı, fosfat, organik asit, inorganik azot kaynakları, uygun iz elementler içeren bir besiyerinde ve ortama Sphingomonas paucimobilis’nın (Pseudomonas elodea) saf kültürü inoküle edilerek üretilmektedir. Gellan gam reolojik özellikleri nedeniyle gıda, farmasötik ve diğer endüstri dallarında çok geniş bir uygulama alanına sahip olup, özel gıda uygulamaları olan meyve aromalı içeceklerde, konserve gıdalarda, unlu mamüllerde, dondurmalarda, kuru karışımlarda, instant donmuş gıdalarda, işlenmiş peynirlerde, aromalı içeceklerde, sosis ve soslarda viskozite sağlayışı, süspansiyon ajanı, emülsiyon stabilizörü, çökertme ve jelleşme ajanı gibi birçok farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Belirli bir maliyete sahip olduklarından dolayı günümüzde mevcut ticari gamlara alternatif olarak hem teknolojik özellikler açısından zengin hem de üretim maliyeti bakımından daha ekonomik olan yeni gam kaynakları üzerindeki çalışmalar gün geçtikçe artmaktadır. Gellan gam, fermantasyon besiyerinde kullanılan karbon kaynağı sebebiyle pahalı biyogamlardan bir tanesidir ve üretim maliyetlerinin azaltılması için fermentasyon prosesinin geliştirilmesi gerekmektedir.
Yurtdışı ve yurtiçi kökenli literatür taramaları neticesinde, gellan gamın farklı kaynaklardan eldesi konusunda çalışmalar bulunmaktadır. Ancak pirinç kepeği ve üzüm posası ile gellan gam üretimi ve farklı substratlardan elde edilebilecek gellan gamın üretim koşullarının optimizasyonu, karakterizasyonu (fizikokimyasal, kompozisyonel, teknolojik ve reolojik özellikleri) ve herhangi bir gıda ürününde kullanılması ile ilgili tam kapsamlı bir araştırmaya da rastlanılmamıştır.
Bu projede; gıda endüstrisinde ticari olarak çok yaygın olarak kullanılan ve yurtdışından ithal edilen gıda katkı maddelerinin ülkemizde tarımsal atıklar kullanılarak düşük maliyetle üretilmesini sağlayan, kalitesini iyileştiren, uygulama ve ticarileşme potansiyeli yüksek olan biyoteknolojik bir ürün üretilecek ve atık maddelerin değerlendirilmesi ile ekonomik kazanım sağlanacaktır. Ayrıca üretilen gamların halihazırda satılan gamlardan reolojik açıdan daha iyi bir performans gösterip göstermediğinin tespit edilmesi hedeflenmektedir. Böylelikle yeni gıda formülasyonlarında çok önemli yere sahip olan gellan gamın düşük maliyette ve yüksek kalitede üretilme olanaklarının araştırılması ve gellan gam ithalatının azaltılmasına katkıda bulunarak ülke ekonomisine katkı sağlanması planlanmaktadır.
Bu çalışmada; endüstriyel atık maddelerin ve yan ürünlerin ekonomik olarak değerlendirilmesi düşüncesi ile karbon kaynağı olarak üzüm posası ve pirinç kepeği kullanılarak, saf kültür olarak satın alınacak Sphingomonas paucimobilis DSM 1098 ve DSM 30198 şuşlar ile optimum koşullarda gellan gam üretilecek, elde edilecek gamların fizikokimyasal, kompozisyonel, teknolojik ve reolojik özellikleri detaylı olarak incelenerek optimize edilecek ve ticari gellan gamlar ile karışılaştırılacaktır. Bu sayede atık maddelerin değerlendirilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesi, işletmelere katma değer sağlanması, atık maddelerin gellan gam üretiminde substrat olarak kullanılması ile gellan gam üretim maliyetinin büyük oranda azaltılması amaçlanmaktadır.