2023-05-04

Avrupa Birliği Karadeniz Havzası CBC Programı Destekli AGREEN Projesi Kapanış Konferansı Gerçekleştirildi



 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin ortağı olduğu Avrupa Birliği Karadeniz Havzası Sınırötesi İşbirliği Programı kapsamında sürdürülen Avrupa Birliği destekli AGREEN “Cross-border Alliance for Climate-Smart and Green Agriculture in the Black Sea Basin (BSB1135) Projesi çerçevesinde; 4 Mayıs 2023 Perşembe günü Tekirdağ Süleymanpaşa Des’ Otel'de AGREEN Projesi Kapanış Konferansı gerçekleştirildi.

Toplantıya proje faaliyetleriyle ilgili alanlarda çalışan ve iklime duyarlı tarım, tarımsal üretim, pazarlama ve tarım girişimciliği konularına ilgi duyan araştırmacılar, paydaş kurum temsilcileri ve öğrenciler katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AGREEN Proje Koordinatörü ve Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga ERDEM, 36 aydır devam eden AGREEN Projesi ile iklime duyarlı tarımda yenilikçi modellere imza atan tüm proje ortaklarına ve üniversite ekibine teşekkür etti.

Devamında AGREEN Uygulama Topluluğu Koordinatörü ve Üniversitemiz Proje Ofisi Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Duygu DOĞAN, Haziran 2020’den bu yana devam eden AGREEN proje faaliyetleri ve sonuçlarına değindi. Ayrıca İnternet Platformu ve İnteraktif Lojistik Haritalarının kullanımı hakkında örnekler sundu.

AGREEN Projesi Eğitim Geliştirme Uzmanı ve Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih KONUKCU, İklime Duyarlı Tarım (İDT) Konsepti ve Yaklaşımı, İklime Dayanıklı Tarımsal Gıda Değer Zincirleri, Çiftliklerin Sürdürülebilir Yönetimi konularından elde edilen proje çıktılarını paylaştı.

AGREEN Modelleme Uzmanı ve Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet ŞENER, AGREEN İklime Duyarlı Tarım Modellerinde Türkiye Örneğini tanıttı. Ardından Havza Ülkelerindeki Öncü Modellerine değindi.

Etkinliğin interaktif tartışma oturumu, AGREEN İnternet Platformu Uzmanı ve Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk ALBUT tarafından yönetildi.

Avrupa Birliği fonları ile desteklenen AGREEN Karadeniz Havzası’nda İklime Duyarlı, Yeşil Tarım için Sınırötesi Ortaklık Projesi; Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Gürcistan ve Ermenistan’dan üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının işbirliğinde, yerel etkinlikleri tamamlanmış olup, uluslararası faaliyetleri başarı ile sürdürülmektedir.